POLİNOM 3
KALAN BULMA
1) P(x) polinomunun (ax+b) ile bölümünden kalanı bulma
ifadesinde (ax+b) ifadesini sıfır yapan x değerini , ifadede x gördüğümüz her yere yazalım. ve buradan da, elde edilir.
|
Örnek1: polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: ifadesinde K yı bulmak için ifadesini sıfır yapmak gerekiyor. Bunun için (x-1) ifadesini 0 yapan değeri (yani 1 i) x yerine yazmak gerekiyor. ve bulunur. Yani K yı bulmak için P(1) i bulmak gerekiyor. verilmiş. Buradan bulunur.
|
Örnek2: polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: in ile bölümünden kalan dir. bulunur.
|
Örnek3: polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: in ile bölümünden kalan tür. bulunur.
|
Örnek4: polinomunun çarpanlarından biri ise a kaçtır? Çözüm: NOT: in çarpanlarından biri demek , in e tam bölünmesi yani kalanın sıfır olması demektir. Dolayısıyla olur. bulunur.
|
Örnek5: polinomunun ile bölümünden kalan 10 ise a kaçtır? Çözüm: in ile bölümünden kalan 10 ise dur. P(2) yi bulup 10 a eşitleyelim. ve buradan da bulunur.
|
Örnek6: polinomu veriliyor. Buna göre polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? Çözüm: in katsayılar toplamını bulmak için x yerine 1 yazmamız gerektiğini polinom2 konusunda işlemiştik. x yerine 1 yazarsak yi istiyor bizden. Bunun için de ifadesinde x gördüğümüz yere 2 yazalım. , Yani 5 bulunur.
|
Örnek7: veriliyor. polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: '' polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır?'' ifadesini düşünelim. Bizden i bulmamızı istiyor. Peki elimizde varken i nasıl buluyorduk. Parantez içindeki (x+1) ifadesinin 1 olması için x yerine ne yazmamız gerektiğini bulmamız gerekiyor. x+1=1 ise x=0 bulunur. Yani ifadesinde x yerine 0 yazacağız. bulunur.
|
!Örnek8: polinomu veriliyor. polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: '' polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır?'' ifadesini yorumlayalım. polinomunun ile bölümündeki bölüm Q(x) kalan K olsun. ifadesinde x gördüğümüz yerlere (-3) yazarsak, bulunur. O halde kalanı bulmak için ü bulmamız gerekiyor. polinomunda x yerine (-4) yazarsak , bulunur.
|
Örnek9 (örnek 8 in biraz zoru): polinomu veriliyor. in ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: in ile bölümünden kalan dir. (x+3=0 ise x=-3 ve bu (-3) ü teki x yerine yazarsak bulunur. (veya bkz. Örnek8) Şimdi yi bulmaya çalışacağız. Elimizde varken için parantez içini yani (x+1) i 2 ye eşitlememiz gerekiyor. x+1=2 ise x=1 bulunur. Yani x gördüğümüz yerlere ifadesinde 1 yazalım. bulunur.
|
Örnek10: polinomunun ile bölümünden kalan 3, polinomunun ile bölümünden kalan 4 ise, polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: polinomunun ile bölümünden kalan 3 ise tür. polinomunun ile bölümünden kalan 4 ise tür. polinomunun ile bölümünde bölüm B(x), kalan K olsun. olur. Eşitlikte x gördüğümüz yere 1 yazalım. olur.
|
Örnek11: olarak veriliyor. polinomunun ile bölümünden kalan 2 ise polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: polinomunun ile bölümünden kalan 2 ise dir. polinomunun ile bölümünden kalan da tür. Bizden ü bulmamız isteniyor. ifadesinde ü bulmak için x yerine 4 yazarız. , buradan ve yi yerine yazarsak ve olur.
|
2) P(x) polinomunun ile bölümünden kalanı bulma
polinomunun ile bölümünden kalan K, bölüm olsun. olur. Kalanı yerine ('a) yazarak bulacağız.
|
Örnek12: polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: . Yani yerine 2 yazacağız. (DİKKAT: yerine yazmıyoruz.) Polinomu nin kuvvetlerine göre açarsak, şeklinde yazılır. yerine 2 yazarsak,. Kalan olur.
|
Örnek13: polinomunun ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: . yerine 1 yazacağız. (DİKKAT: yerine 1 yazmıyoruz). Polinomu ün kuvvetlerine göre açarsak, elde edilir. Şimdi yerine 1 yazalım. . Kalan olur.
|
Örnek14: P(x) polinomunun (x-1) ile blümünden kalan 1 ve, (x+2) ile bölümünden kalan 4 ise P(x) polinomunun (x-1).(x+2) ile bölümünden kalan kaçtır? Çözüm: P(x) polinomunun (x-1) ile blümünden kalan 2 ise P(1)=2, P(x) polinomunun (x+2) ile bölümünden kalan 4 ise P(-2)=4 olur. P(x) in (x-1).(x+2) yani ile bölümüdeki bölüm B(x) kalan (ax+b) olsun.
x yerine 1 yazarsak, x yerine -2 yazarsak olur. denklemlerini çözersek a=-1 ve b=2 bulunur. Kalan da olur. NOT: Bir polinomun ile bölümünden kalanı K değilde (ax+b) olarak seçmemizin nedeni polinomun 2. dereceye bölündüğü zaman kalanın en çok 1. Derece olmasıdır.
|
çok iyi yapılmış
Allah Razı Olsun
Çok az hazırlanmış
Elinize sağlık.
güzel de eksik hazırlanmış
Güzel ama bencede eksik
daha çok soru olursa daha iyi olur.
Güzel olmuşşşşşş
Cennet
Cennet
14. Soruda a+b=2 olmicakmıydı
Admin: Evet haklisiniz. Ilginiz icin tesekkur ederim. Duzeltilecektir.
Bana 14ci ornekdeki p(x)polinomunun ozunu yaza bilermisiniz?
Admin: 14.soruda yazım hatası vardı düzelttim. teşekkür ederim
Ellerinize sağlık güzel bir anlatım