MUTLAK DEĞER 1
AÇIKLAMA: Öğrenci arkadaşların zorlandığı konulardan biri de mutlak değer konusudur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey mutlak değerin uzunluk olduğudur.
Tanım: x, gerçel sayı olsun. X sayısının başlangıç noktasına olan uzaklığına (ki bu nokta sayı doğrusunda 0 (sıfır)dır) x in mutlak değeri denir, ve ile gösterilir.
Yukarıdaki şekilde
(-3) ve (6) sayılarının 0'a olan uzaklıkları gösterilmiştir. (-3) sayısının
uzaklığı 3 ve 6 nın uzaklığı da 6 dır.
,
Örnek1: . .
|
mutlak değerin içi belli iken sayıyı mutlak değer dışına pozitif olarak çıkartıyoruz.
Mutlak değerin içi bilinmeyen bir ifade olduğunda da aynı işlemi yapacağız. Ama önce şu soruya cevap verelim.
! () pozitif bir sayımıdır negatif bir sayı mıdır? Cevap: bilinmez. Çünkü;
1.durum: x negatif bir sayı ise önüne eksi aldığı için pozitif olur.
2.durum:x pozitif bir sayı ise önüne eksi aldığ için negatif olur.
Not: mutlak değerin içinin pozitif olduğunu bildiğimiz durumlarda mutlak değerin içinde ne varsa olduğu gibi çıkartacağız. Mutlak değerin negatif olduğunu bildiğimiz durumlarda da mutlak değerin içindeki ifadeyi (-1) ile çarpıp çıkartacağız.
Örnek2: =? Çözüm:1.mutlak değerin içinde ifadesini incelersek sayısı 2 den küçüktür.(karelerini alarak sıralama yapın). Küçük sayıdan büyük sayıyı çıkartırsak sonuç negatif olur. yani mulak değerin içi negatiftir. O zaman ifadeyi (-1) ile çarpıp çıkartacağız. () . Benzer şekilde 2. mutlak değerli ifadeyi incelediğimizde büyük sayıdan küçük sayı çıkartılmış o yüzden mutlak değerli ifadeyi olduğu gibi çıkartacağız. (). Sonuç olarak: = olur.
|
Örnek3:
Çözüm: x negatif olduğu için önüne (-) alarak çıkacak. ifadesi pozitif olduğu için olduğu gibi çıkacak. (not:kafa karışıklığını gidermek için isteyen yerine yazıp işlem yapabilir.) ifadesi negatif olduğu için önüne eksi alarak çıkacak. . Şimdi ifadeleri yerine yazalım. . |
Örnek4:
Çözüm 4: X negatif, y pozitif ise ise ifadesi pozitif olur.(mesela x=-1 ve y=2 alırsak y-x=2-(-1)=3 ). Dolayısıyla dışarı olduğu gibi çıkacaktır. X negatif olduğu için , y pozitif olduğu için (-y) negatif dolayısıyla önüne eksi alarak çıkacak olur. (veya dersek y pozitif olduğu için olur). sonuç; olur.
|
not: olmak üzere
olur.
Mesela; , ,
Örnek5:
buradan da, olur.
|
Özellikler. , , , .
|
! . ()
veya
Not:mutlak değer 2 konu anlatımında yukarıda verdiğim ünlemin içeriği ile ilgili sorular çözeceğiz.
Örnek6: ise Arkadaşlar iki mutlak değerin (uzunluğun) toplamı nasıl sıfır olur. bunun tek şart iki mutlak değerin de sıfır olmasıdır. Yani ; buradan da olur.
|
Dikkat: olur.
Örnek7: ifadesinin alabileceği en küçük değer kaçtır? Dikkat: ifadesinin alabileceği en küçük değer için ve sağlayan x değerleri A denkleminde yerine konur. Çıkan küçük değer cevabımızdır. (nedeni LYS fonksiyon çizimlerinde anlatılacaktır.) Sorumuza dönersek; olur. için için olur. 8 ile 16 dan küçük olan 8 değeri cevabımızdır.
|
Teşekkür ederim.
Cok ıyı:):):)
Gayet açıklayıcı bir anlatim :)
Coook iyi
😀😁
Teşekkür ederim
Anlatımını gayet açıklayıcı olmuş
super hocammmmmmmmmmm
Süper! Gerçekten çok iyi
Nasıl olduğunu anlamadım
sınıf 2.si olarak çok iyi anlarım matamatikten süper
teşekürler
hiç bişey anlamadım
emeyinize sağlık
Çok iyi yazmışsınız
Teşşekür ederim elinize emeğinize sağlık 😊
emeğinize sağlık