Arkadaşlar bu ünitede kullanılan formüllerin nasıl elde edildiğini bilmek, kolay çözüm yapmamıza ve farklı yollar bulmamıza olanak sağlayacaktır.
Formül: A kişisi bir işi x günde, B kişisi aynı işi y günde bitiriyor. İki kişi bu işi beraber kaç günde bitirir? A kişisi bir günde işin ini, B kişisi bir günde işin sini yapar. İkisi bir günde sini yapar. Bu ikisi t gün çalışıp işi bitiriyorsa bağıntısı bulunur.
|
Örnek1: A bir işi 20 günde, B aynı işi 30 günde yapabiliyor. İkisi birlikte bu işi kaç günde bitirir? 1.yol: payda eşitlersek buradan bulunur. 2.yol:Yapılacak iş 60 birimlik iş olsun.(20 ve 30 un okeki) A kişisi 60 birimlik işi 20 günde yapabiliyor ise bir günde 3 birimlik iş yapar. B kişisi de 60 birimlik işi 30 günde yapabiliyor ise bir günde 2 birimlik iş yapar. ikisi beraber bir günde 5 birimlik iş yapar. günde 5 birimlik iş yapılabiliyor ise 60 birimlik iş 12 günde yapılır. (=12)
|
Örnek2: A kişisi bir işin ünü 3 saatte, B kişisi aynı işin unu 4 saatte bitirebiliyor. İkisi birlikte bu işi kaç saatte bitirebilirler? Çözüm:A kişisi işin ünü 3 saatte yapar ise tamamını 3.3=9 saatte yapar. aynı şekilde B kişisi işin unu 4 saatte yapar ise tamamını 18 günde yapar.(4.9/2). Formülü kullanalım. payda eşitlersek bulunur.
|
Örnek3: Bir işi A kişisi 8 saatte, B kişisi aynı işi 6 saatte bitirebiliyor. Buna göre A kişisi 2 saat, B kişisi 3 saat çalışırsa işin kaçta kaçı biter? Çözüm: A
kişisi 1 saatte işin ini yapar. 2
saat çalışmış. 2 saatte de işin ünü yapar. B
kişisi de 1 saatte işin sını yapar. 3
saat çalışmış. 3 saatte işin sini yapar.
Toplamde ikisi beraber işin 1/2+1/4=3/4
|
Örnek4: A ile B bir işi beraber 6 saatte bitirebilmektedir. İkisi beraber 2 saat çalıştıktan sonra B işi bırakıyor. Kalan işi A 10 saatte tamamlıyor. Buna göre A işin tamamını tek başına kaç saatte bitirebilir? Çözüm4:A kişisi a saatte, B kişisi b saatte bitirsin. (.......1) B kişisi 2 saat, A kişisi toplamda 12 saat çalışmış ve iş bitmiş. (........2) 1. Denklem (-2) ile çarpılıp taraf tarafa toplama yapılırsa . Buradan a=15 bulunur.
|
Örnek5: Eşit kapasiteli 8 işçi işin sini 9 saatte bitirebilmektedir. Buna göre eşit kapasitedeki 14 işçi işin unu kaç saatte bitirebilir? Çözüm: 8 işçi işinsini 9 saatte bitirirse tamamını (yani sini) kaç saatte bitireceğini bulalım. doğru orantıdan işin tamamı saatte biter. Şimdi 8 işçi bir işi saatte bitirebiliyor ise unu kaç saatte bitirir diye soralım. .=7 günde bitirir. Son olarak 8 işçi işi 7 günde bitiriyor ise 14 işçi kaç günde bitirir diye sorarız. ters orantıdan 14.x=8.7 ve buradan x=4 bulunur.
|
Öss sorusu6:Üç
işçi belli bir işi sırasıyla x,y,z günde bitirebilmektedir. Üçü birden aynı
işi 24 günde bitirebildiğine ve x Çözüm:
x=y=z=k kabul edelim. k=72 çıkar.
z sayısı 72 den büyük olmalı. Cevap 73. |
Öss sorusu7: Bir işçi, bir işin sını bitirdikten sonra 14 gün daha çalışırsa işin yarısını bitirebiliyor. Buna göre bu işin tamamını kaç günde bitirir?
|
Şimdi de işçi problemlerinde hız faktörünü ele alalım. Bilmemiz gereken nokta hız ile bir işi yapma süresinin ters orantılı olduğudur. Hızlı çalışılan bir iş daha kısa sürede biter.
|
Örnek 8: Sezgin bir işi 15 günde bitirebilmektedir. Sezgin hızını 2 kat artırırsa aynı işi kaç günde bitirebilir? Çözüm: İlk olarak 2 katına çıkarmak ile 2 kat artırmak arasındaki farka dikkat edelim. V hızını 2 katına çıkarmak, hızı 2V yapmak demektir. V hızını 2 kat artırmak ise, hızı V+2V=3V yapmak demektir. Soruya dönersek; V hızı ile 15 günde yaparsa 3V hız ile x günde yapar Ters orantı dan 15.V=3V.x ve buradan x=5 bulunur.
|
Örnek 9: Hızları oranı olan Ahmet ve Efe bir işi birlikte 12 saatte bitirebiliyorlar ise bu işi Ahmet tek başına yaparsa kaç saatte bitirebilir. Çözüm: Ahmet'in hızı 2V, Efe'nin hızı 3V olsun. Süre ile hız ters orantılı olduğundan bu işi Ahmet 3t, Efe ise 2t sürede yapar. Formülümüzü kullanırsak; denklemi çözersek t=10 bulunur. Ahmet 3t sürede bitirir demiştik. Cevabımız da 3t=30 olur.
|
Örnek 10: Nil bir işi günde 15 günde Su ise 8 günde bitirebilmektedir. Nil çalışma hızını 2 kat artırır Su ise çalışma hızını yarıya indirirse ikisi beraber aynı işi kaç günde bitirir? Çözüm: Nil için; Su için; V hızı ile 15 günde V hızı ile 8 günde 3V hız ile x günde V/2 hız ile x günde x=5 x=16 Formülü kullanalım: buradan t=80/21 bulunur.
|
örnek 3 :3/4
Teşekkür ederim elif. Gozden kaçmış
Soruların cevapları çok uzun ama projeme yardımcı oluyor :)
son soruda x i nasıl 4 buldunuz 16 olmayacakmı
Admin: bizi harita dusururseniz isi bitirme suresi 2 kat artar. Ters oranti var.
ya çok güzel anlatılmış bence benimde projeme çok yardımı dokundu valahi 100 bekliyorum
güzlmiş vallaha
Çok güzel olmuş son soruyu anlamadım
Konuyu anlamamıştım konuyu anlamama yardımcı oldu çok teşekkürler.
thank you
çok güzelldir
Cok guzel bir uygulama
Teşekkür ederim yardımcı oldu
Teşekkürler
Soru çeşidi eksik
İyi iyi güzeldi
Çok güzel
Hocam çok güzel anlatmışsınız bu örneklerle işçi problemlerinden kesinlikle soru kaçıracağımı düşünmüyorum. Allah razı olsun sizden.
Tesekkur
farklı soru tipleri lazım buradakiler ayrıca buradakiler çok basit kalmış
Bence sorular guzel ama benim aradigim sorular degil!!!
Emre bir işin 1/4 ünü 3 saatte, Ayhan aynı işin 2/3 ünü 6 saatte bitirebiliyor. İkisi birlikte çalıştığında işin tamamını kaç günde bitirirler?
Admin: Sorularınızı çözümlü sorular kısmında bulunan soru sor kısmına sorunuz
Canlı derste anlamamıştım, çok yararı dokundu teşekkürler.