2. DERECEN DENKLEMİN KÖKLERİ İLE KATSAYILARI ARASINDAKİ BAĞINTILAR
2. derece denklemlerde en önemli noktalardan biri köklerin katsayılar ile olan ilişkisidir. NOT:=0 denkleminin kökleri ve olsun. Kökler toplamı += dır. (sebebini bilelim: ve olduğunu biliyoruz.
+= bulunur.) Kökler çarpımı: .= dır. (sebebini bilelim: .= , yerine yazalım, bulunur. Kökler farkı: (kökler toplamında gösterilen yoldan bulunabilir)
|
Örnek1: denkleminin, (burada a=2, b=4 ve c=-2 dir) kökler toplamı , Kökler çarpımı , Kökler farkı , şeklinde bulunur
|
Örnek2: denkleminin kökleri ve dir. Buna göre ifadesinin eşiti nedir? Çözüm: Kökler toplamı ve kökler çarpımı olur. şeklinde düzenlenir ve bulunan değerler yerine yazılırsa bulunur.
|
Örnek3: denkleminin kökleri ve dir. Buna göre sonucu kaçtır? Çözüm: şeklinde düzenlenir. ve değerleri yerine yazılırsa, bulunur.
|
Örnek4: denkleminin kökleri ve dir. Buna göre kaçtır? Çözüm: ve dır. Kökler toplamının tekrar yazıp karesini alalım, olur. eşitliğini yerine yazarsak, ve buradan da bulunur.
|
Örnek5: denkleminin kökleri ve dir. Buna göre ifadesinin eşiti kaçtır? Çözüm: diyelim ve her iki tarafın karesini alalım, olur. ve değerlerini yukarıdaki denklemde yerine yazarsak , ve buradan da bulunur.
|
Örnek5: denkleminin kökleri ve dir. Buna göre ifadesinin eşiti kaçtır? Çözüm: ifadesini dağıtırsak, bulunur. ve değerlerinin yerine yazarsak, bulunur.
|
Örnek6: denkleminin kökleri ve dir. Kökler arasında bağıntısı varsa m kaçtır? Çözüm: ifadesini şeklinde yazalım. Kökler toplamının olduğunu biliyoruz. Yerine yazarsak, bulunur. ifadesi kök olduğundan denklemi sağlaması gerekir. Denklemde yerine yazalım, ve buradan bulunur.
|
Örnek7: denkleminin kökleri ve dir. Kökler arasında bağıntısı varsa m kaçtır? Çözüm: Kökler çarpımının olduğunu biliyoruz. verildiğinden, yerine yazalım. ve buradan bulunur. kök olduğundan denklemi sağlar. Denklemde yerine yazarsak, düzenlersek, ve bulunur.
|
Örnek8: denkleminin kökleri sıfırdan farklı ve dir. Buna göre a ve b nin değeri kaçtır? Çözüm: Kökler toplamını ve kökler çarpımını yazalım. a ve b kök olduğundan, Kökler toplamı yani , Kökler çarpımı , buradan b leri sadeleştirirsek (soruda sıfırdan farklı demiş ), bulunur. ve olduğundan olur.
|
NOT: denkleminin köklerin c ve 'c dir. Birbirinin ters işaretlisi olan böylesi köklere simetrik kök denir. c ile 'c nin toplamının sıfır olduğuna dikkat edelim.
|
Örnek9: denkleminin simetrik iki gerçek kökü varsa m kaçtır? Çözüm: Simetrik iki kökün toplamı sıfır olduğundan , olur. Denklemi çözersek m=-2 bulunur. (!m=2 nin paydayı sıfır yaptığına dikkat edelim)
|
Allah sizden razı olsun hocam
Teşekkürler
harika gerçekten
çok işime yaradı sağolun ;)
harikasınızzzz
ALLAH sizden razi olsun ya çok sağolun
Allah razı olsun
Hocam çok işime yaradı sağolun hocam allah razı olsun
Teşekkürler
Hakkınızı helal edin Allah razı olsun
süpersinizzz
teşekürlerrrrrr
çok iyiiiiiiiiiiiiiiiii
Çoooook iiiyii
teşekkür ederimmmm
teşekkürlerr
Mukkemmeldi
Çok teşekkür ederim.
Çok İyii <3 Sagolun
Tesekkurler
Hiçbiyşey anlamadım
Konunun özeti ve klasik soru tiperi anlaşılır çözümleriyle paylaşılmış, emeğinize sağlık.
Hocam, elinize emeğinize sağlık. Allah razı olsun. Sizin sayenizde proje ödevimi yaptım.
çok saolun
YA ÇOK TEŞEKKÜRLER BÜTÜN SORU TÜRLERİ VAR ALLAH RAZI OLSUN